tiistai 27. tammikuuta 2015

NYT PUHUU LIIDERI

*Postaus on toteutettu yhteistyössä EF Education Firstin kanssa 

Oon tosi monesta blogista lukenut oppilaiden näkökulmia liidereistä, mutta mä laitoin meidän ihanalle Californian liiderille viestiä ja se vastas muutamiin  kysymyksiin koskien liidereitä. Vastaukset on siis suoraan muokkaamattomina EF liideriltä. :)  


1.Kuka olet? Missä olet ollut liiderinä ja milloin? 
-Elisa Kannasto, liiderinä Maltalla 2012 ja 2013 ja Kaliforniassa kaksi kurssia 2014

2.Miten päädyit liidereiksi?
-Olin usein ajatellut, että liiderin työ voisi olla kivaa. Minulla sattui olla tyhjä kesä edessä, kun näin mainoksen liiderin työstä Facebookissa, klikkasin sitä, täytin hakemuksen, kävin haastattelussa ja siitä lähtien sarja toinen toistaan parempia kesiä.

3. Millaista on olla liideri?
-Liiderin työ on tosi monipuolista. Meillä on monenlaisia rooleja ja merkitsemme monia eri asioita kurssilaisille ja kohteen työntekijöille. Liiderinä pääsee kokemaan paljon erilaisia asioita ja tilanteita ja tutustumaan tosi erilaisiin ihmisiin. Liiderinä oppii joka päivä uutta ja oppii hyödyntämään omaa luovuutta ja omia ihmissuhdetaitoja. 

4. Parasta liiderinä olossa?
-Parasta on juuri se monipuolisuus. Liideri saa olla mukana hienoissa, uusissa kokemuksissa, tutustua upeisiin nuoriin ja kokea itsekin paljon uutta. Työpäivä voi yhtenä päivänä olla auringonottoa rannalla, toisena huvipuistolaitteiden kiertelyä nuorten kanssa ja kolmantena olkapäänä olemista vaikeissa hetkissä. Liiderinä saa käyttää englantia, opettaa nuorille asioita ja oppia nuorilta kaikkea uutta. Parasta liiderinä olossa on kaikki, ainakin mulle 😊

5. Miten ongelma tilanteet ratkaistaan?
-Tärkeintä ongelmatilanteiden ratkaisussa on selvittää koko tilanne ja kaikkien osapuolten näkemys. Mä lähden aina siitä, että nuorten reissu on tärkein ja kaikille pyritään takaamaan hyvä reissu - hyvä ja turvallinen olla. Asioista keskustellaan ja niissä saavutetaan joku ratkaisu joko aiempien mallien tai tilanteen vaatiman jouston mukaan. Nuorten kuuntelu ja heistä aidosti välittäminen on avainasemassa.

6. Suositteleeko kielimatkoja?/ millaisille ihmisille?
-Suosittelen ehdottomasti kielimatkoja kaikille. Kuitenkin on tärkeää, että on oma, aito halu lähteä, eikä valitse kohdetta vaikka vaan kaverin kohteen perusteella. Eri ihmisille sopii eri kohteet, sää ja aktiviteetit, joten on tärkeää, että kohde on omanlainen. Lisäksi kyseessä on kielimatka, eli on tärkeää, että haluaa oppia kieltä ja on valmis myös vähän opiskelemaan. Kielimatkat ovat ryhmämatkoja, joten niille lähtevän nuoren täytyy ymmärtää, että ryhmässä täytyy myös osata sopeutua ja joustaa eikä kaikki aina toimi samalla tavalla kuin kotona.

7. Miksi kansainvälistyminen ja kielitaito on sinun mielestä tärkeää?
-Meitä ympäröivä maailma pienenee koko ajan ja opiskeluissa ja töissä on koko ajan enemmän ja enemmän käytössä englanninkieli. Lisäksi matkustaminen kartuttaa muunlaisia taitoja, joista on paljon hyötyjä. Matkustaessa oppii paljon myös itsestään. Työnantajat ja oppilaitokset arvostavat sitä, että ihminen on matkustanut ja osaa kieliä ja tietysti itsellekin on mukavampaa, kun osaa luontevasti liikkua ulkomailla, on nähnyt muutakin kuin oman kotikaupungin ja osaa käyttää kielitaitoaan luontevasti. Lisäksi matkustaessa oppii ihan eri tavalla itsenäiseksi.

8. Mitkä on liiderin tehtävät? 
-Liiderin tärkein tehtävä on huolehtia kurssilaisten hyvinvoinnista. Liideri auttaa, tukee, kuuntelee ja pyrkii ratkaisemaan ongelmatilanteita. Lisäksi liideri on kääntäjä, jos kurssilainen tarvitsee apua esimerkiksi lääkärin tai paikallisen liiderin kanssa. Liideri on tuki ja turva, mutta myös kurssilaisen kannustaja itsenäistymiseen.

9.Jtn omia kommentteja/ suosituksia/ yms sanottavaa?
-Liiderit ovat hyvä esimerkki EF:n kurssien tasokkaasta järjestämisestä. Jokainen liideri tekee kaikkensa, että kaikilla kurssilaisialla on hyvä olla. Yhtä kurssikohdetta en voi erityisesti suositella, sillä jokaisessa kohteessa on omat hyvät juttunsa. Tärkeintä on valita se itselle paras. Liiderinä mulle jokainen kurssi on ollut erityisen tärkeä ja arvokas kokemus ja olen tavannut ihan uskomattomia nuoria kursseillani.



Jenna