keskiviikko 13. toukokuuta 2015

MUUTAMA VINKKI ISÄNTÄPERHEESEEN MAJOITTUVALLE

*Postaus on toteutettu yhteistyössä EF Education Firstin kanssa 

Kokosin tähän postauksen muutamia vinkkejä isäntäperheeseen majoittuville.

  •  Älä puhu suomea isäntäperheen läsnäollessa varsinkaan jos perheessä on toinen suomalainen. On kohteliasta puhua englantia perheen kuullen, elleivät he erikseen pyydä sinua sanomaan jotain suomeksi.
  • Maista rohkeasti kaikkia ruokia. Perheet saattavat tehdä mahdollisimman paikallista ruokaa juuri sinua varten, jotta pääsisit tutustumaan kohdemaasi ruokakultturiin. Jos jätät kokonaan maistamatta se saatetaan tulkita loukkauksena. Jos et pidä jostain ruuasta sano suoraan kohteliaasti ettet ole tottunut sen kaltaiseen ruokaan, äläkä vain jätä syömättä ja pakene äkkiä paikalta.
  •  Auta perhettä askareissa. Vie astiat pois syötyäsi. Tarjoudu auttamaan eri askareissa ja voit vaikka ehdottaa, että laittaisit jotain suomalaista ruokaa jonain päivänä. Jos päädyt leipomaan pullaa, tarkista jauhorasian sisään ettei siellä ole lehtiä ennen kuin kaadat jauhot taikinaan. Nimimerkillä kokemusta on. (Siis ne lehdet pitävät ilmeisesti jauhot tuoreina/kuivina.)
  •  Ensimmäisen päivän jäänmurtajaksi olisi kiva, jos veisit jotain pientä suomasta tuliaisiksi.  Vie jotain oikein suomalaista, josta saat helposti puheenaiheen. Isäntäperheen tuliasista on tulossa postausta. Voit myös viedä valokuvia joko tikulla tai ihan tavallisia valokuvia Suomesta. Parhaita kuvia on ne jotka kertovat suomalaisuudesta kuten kuvia talvesta, saunasta, poroista... vain mielikuvitus on rajana.
  • Ota selvää ennen matkaa, jotain paikallisesta kulttuurista, asumisesta yms. Ettei esim. Briteissä kokolattiamatot tule yllätyksenä. Ota selvää myös joistain paikallisista fraaseista. Kysele myös heiltä heidän kulttuurista, tavoista yms. näin osoitat kiinostusta ja opit samalla.
  • Kunnioita ja tottele perheen asettamia sääntöjä esim. suihkussa käymisestä ja kotiin tuloajoista. Ilmoita hyvissä ajoin, jos myöhästyt tai et tule päivälliselle. Sovi säännöistä ensimmäisesten päivien aikana.
  • Ole perheessä positiivisin mielin. Kokeile rohkeasti uutta ja pyri tutustumaan perheen kanssa. Lähde eri paikkoihin perheen kanssa jos sulle vain tarjoutuu siihen tilaisuus. (Mm. aidot jenkki counrty-bileet on aivan mahtava kokemus, jota en oisi mistään hinnasta jättänyt väliin, vaikka kuulostikin alussa tylsältä.) Varsinkin jenkeissä saa helposti luotua kestäviä ystävyyssuhteita perheen kanssa.
  • Muista että perheet tulevat eri taustoista ja kaikki perheet ovat erilaisia! Et siis todennäköisesti pääse asumaan perheeseen keskelle Holywoodia johonkin luxus-perheeseen. Myös heidän juuret vaikuttavat mm.ruokatapoihin ja ruokakultturiin.
  • Perheen parissa olessa älä pelaa puhelimella tai laita viestiä kavereiden kanssa. Käytä aika mielummin tutustuessa perheeseen. Olet siellä vain muutaman viikon ja kavereita näet kotona niin paljon kuin haluat. Myös ekana iltana ei ole välttämättä kohteliasta kysyä ensimmäiseksi wi-fi:n salasanaa.
  • Jos jostain syystä kemiat eivät ensimmäisenä iltana kohtaa niin älä heitä hanskoja tiskiin. Huomenna on uusi aamu ja osaat katsoa asoita vähän eri tavalla. (Myös hosteilla voi olla ollut huono päivä.) 
Jenkeissä perheet majottavat oppilaat ilman korvausta vapaaehtosesti ja muissa maissa perheet haastatellaan huolellisesti. Ole siis kiitollinen, että he ovat ottaneet sut asumaan muutamaksi viikoksi heidän kotiinsa. Joten:
-Muista hyvät käytöstavat, edustat matkalla myös suomalaisia ja suomalisuutta
-Muista kiittää
-Lähde avoimin mielin
-Älä valita turhista
-Ota kontaktia perheeseen ja uskalla puhua heidän kanssa myös mahdollisissa ongelma tilanteissa


Jenna

4 kommenttia:

  1. Hitto haluisin itekki australiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidät vaan unelmasta kiinni niin jossain vaiheessa huomaatkin olevas jo matkalla. Wou en vieläkään käsitä, et oon tosissaan lähdössä:)

      Poista
  2. mitkä oli sun negatiivismmat kokemukset matkalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääk nyt tuli vaikee. Ei nyt mitää kovin negatiivista tuu mieleen, mut no ainakin se et meil oli kauhee sähläys aktiviteettien maksamisen kaa ku oltiin jo maksettu ne suomes, mut EF ei nähnyt niitä.
      Sit muuten vaan sellasia pieniä pettymyksiä kuten meit oli vaan parista maasta oppilaita, hosteil tuli tuhatjalkasia välil suihkuun, ei saatu koskaan meijän valmistujais-/ surffikuvia, meit oli tosi iso ryhmä suomalaisia enkä muista ees kaikkien nimiä ja et meil ei ollu montaa aktiviteettia.

      Poista

Kiitos kommentista :)