torstai 28. tammikuuta 2016

MINKÄ IKÄISENÄ MATKALLE?

*Postaus on toteutettu yhteistyössä EF Education Firstin kanssa 

Mikä on sopiva ikä aloittaa matkailu? Minkä ikäisenä voi lähteä kielimatkalle? Pärjääkö 10-vuotias yksin ulkomailla? 

Kaikki nämä kysymykset pyörivät varmasti monen mielessä, erityisesti vanhempien. Monen haavena on kielimatka, mutta tuntuu että on liian vanha/nuori sellaiselle. Toivomuksesta päädyin pohtimaan hieman enemmän, mikä olisi siis paras ikä lähteä kielimatkalle?

Ensimmäiselle matkalle (2014) lähdin 8-luokan kesällä ja olin just pari päivää ennen täyttänyt 15 vuotta. Kohteena silloin oli Kalifornia. Kurssilla taisin olla nuorimmasta päästä. Suomalaiset meidän kurssilla oli 15-18-vuotiaita ja entien oli 15-17-vuotiaita. Indonesialaiset olivat nuorempia ja heidän nuorin taisikin olla 12-vuotias. 


Jenkeihin lähtiessä olen huomannut, että oppilaat ovat keskimääräisesti hieman vanhempia kuin esim. Britteihin lähtiessä. Asiaan varmasti vaikuttaa kohteen kaukaisuus ja vieläkin mietin, kuinka mun vanhemmat uskalsivat päästää mut ekalle matkalle tuonne rapakon toiselle puolelle. 


Toiselle matkalle (2015) lähtiessä olinkin jo ehtinyt täyttää 16. Australiassa suomalaiset olivat 15-17-vuotiaita. Suurin osa oli kuitenkin 16-17-vuotiaita. Australiakin on sen verran kaukana, joten porukka on hieman vanhempaa. 


Kielimatkat ovat suunnattu 10-18- vuotiaille, joten voisin sanoa, että paras ikä lähteä kielimatkalle on tuolla välillä. Huomioithan, että 10-13- vuotiaille järjestetään junnukursseja, jotka on suunnattu nuoremmille oppilaille. Seniorikurssit "normikurssit" on taas suunnattu 14-18-vuotiaille. Yli 16-vuotiaan on myös mahdollista lähteä itsenäiselle kielikurssille


Kyselin myös Euroopassa olleilta kavereiltani minkä ikäisiä oppilaita heidän kursseillaan on ollut. Maltalla oppilaat ovat pääasiassa olleet 15-vuotiaita, muutamia nuorempia ja vanhempia oli myös mukaan mahtunut. Toisaalta toisella kurssilla oppilaita oli ollut laidasta laitaan, 13-19-vuotiaita. Torquayssa oppilaat olivat pääasiassa 15-17-vuotiaita ja Oxfordissa 14-18-vuotiaita. Kyseessä on siis yksittäisiä kursseja, eivätkä ne kerro juuri sinun kurssin ikäjakaumaa. Nämä ovat siis vain esimerkkejä. 

Entäs jos täytän juuri 14, kummalle kurssille pääsen osallistumaan? 

Voit itse valita, kumpi vaihtoehdoista tuntuu mieleisemmältä. Ikärajat eivät ole ihan niin tarkkoja ja parhaiten sopiva kurssi sinulle löydetään, kun otat yhteyttä EF:n toimistolle

Entäs jos olen vasta 9-vuotias, pääsenkö matkalle?

Tämäkin asia on järjestettävissä. EF:n nuorin oppilas on ollut 8-vuotias, joten jos koet olevasi valmis lähtemään, niin anna mennä. 

Jos lähden kielimatkalle 18-vuotiaana, olenko jo liian vanha matkalle?

Ehdottomasti et. Todennäköisesti olet kurssilla vanhimmasta päästä, mutta usein samalla kurssilla on aina joku saman ikäinen. Tiedän monia tänä kesänä lähteviä, jotka täyttävät 18 tänä vuonna. EF järjestää myös ABI-kursseja, jossa oppilaat ovat aina 17-18-vuotiaita. Jos kuitenkin tunnet iän olevan este, voit aina miettiä myös itsenäisiä kursseja. 

Iän ei mielestäni tulisi olla este matkalle lähtiessä. Sanonta "ikä on vain numeroita", pitää mielestäni tässä kohtaan hyvin paikkaansa. Matkojen aikana olen saanuta paljon nuorempia sekä vanhempia kavereita, eikä ikä ole ollut este. 


Itse olen kokenut olleeni sopivan ikäinen molemmilla matkoilla. Sopivaa ikää miettiessä kannattaa huomioida luonteiden väliset piirteet. Jos tunnet olevasi valmis lähtemään niin silloin on sopivin aika lähteä. En itse olisi koskaan uskaltanut lähteä vuotta aikaisemmin Jenkkeihin, mutta joku toinen varmasti olisi valmis lähtemään paljon aikaisemminkin. 


Joten älä anna iän estää, vaan lähde rohkeasti toteuttamaan unelmiasi!



Jenna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)