sunnuntai 24. tammikuuta 2016

THE GREAT BARRIER REEF+ENSIMMÄINEN VIDEO

*Postaus on toteutettu yhteistyössä EF Education Firstin kanssa 

Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta, joka sijaitsee Korallimeressä Queenslandin rannikolla. Iso valliriutta koostuu yli 2500 eri riutasta ja on pinta-alaltaan Suomen suurempi. Riutta tarjoaa elinympäristön ja kodin miljoonille eri merieläimille. Alue on vuonna 1981 valittu Unescon maailmanperintökohteeksi ja on maailman suurin merellinen luonnonsuojelualue.

Iso valliriutta on monelle turistille must to see paikka, niin myös minulle. Riutat houkuttelevat ympäri maailmaa turisteja sukeltamaan ja snorklaamaan. Riutoilla vierailee yli kaksi miljoonaa ihmistä vuosittain ja ne tuovat usemman biljoonan AUS dollarin tuotot. Matkailu tarjoaakin monille paikallisille tärkeän elinkeinon. 

Kuten monet varmasti tietävät, myös koralliriuttoja uhkaa tuhoutuminen.  Viimisten 30 vuoden aikana yli puolet koralliriutoista ovat tuhoutuneet. Ilmansaasteet, ilmaston lämpeneminen, merivesien lämpeneminen, öljytuhot, liikakalastus ja roskaus tuhoavat riuttoja. Valliriutan mukana tuhoutuu maailman suurin merellinen ekosysteemi, miljoonien merieläinten kodit, miljoonien ihmisten elinkeino ja jotain rahalla korvaamatonta.


Korallit ovat erityisen herkkiä lämpötilan vaihtelulle. Jo yksikin aste voi olla kohtalokas. Kun meri veden lämpötila nousee kahdella asteella, korallit eivät enää kykene sopeutumaan siihen vaan kuolevat. Merin veden sakeminen, estää valon pääsyä meren pohjaan. Fotosynteesi ei enää onnistu, kun korallissa elävät levät lähtevät ja tilalle jää pelkkä luuranko. Kun kaloille ei ole ruokaa, nekin lähtevät. Öljytuhot ja tallominen vahingoittavat korallia. Sen uusiutumiseen menee kymmeniä vuosia. Alueella on myös liikakalastusta ja mm. akvaariokaloja pyydetään riutoilta. Pian ei ole enää riuttoja eikä sen asukkaita jäljellä.

Valitettavasti tuhoutuminen oli nähtävissä myös Australiassa. Odotin koko matkan pääsyä snorklaamaan Isolle valliriutalle. Pääsisin toteuttamaan unelmaani. Täytyy kyllä sanoa, että jouduin pettymään pahasti. Rannalla monet korallit olivat tuhoutuneet ja haalistuneet. Korallien väriloiste oli kadoksissa. Meren alla värit olivat enemmänkin harmaan eri sävyjä. Vaikka kuinka syvälle meni, tuntui ettei tilanne parane juuri ollenkaan. Kaikki ihanat värilliset kuvat Australiasta, tuntuivat suurelta valheelta. Snorklaamassa joku näki merikilpikonnan ja tottakai minä en kuulunut niihin onnekkaisiin. 

Tämä näky sai minut ajattelemaan. Monesti kun puhutaan ilmaston muutoksesta ja korallien katoamisesta, ne tuntuu niin kaukaiselta. Joskus asioita ei ymmärrä ennen kuin ne näkee omin silmin.

Mitä me voimme tehdä asialle?
Usein tuntuu ettei Suomesta käsin asialla voi tehdä juurikaan mitään. Ajatellaan ettei asia ole meidän ongelma. Kuitenkin omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa ilmastoon. Samalla kun hillitsemme ilmastonmuutosta, myös korallit kiittävät. 


Cairnsista tehdään päivittäin useita snorklaus ja sukellus retkiä riutalle. Retkien hinnat pyörivät 100 AUD molemmin puolin. Kaikilta riutalle matkustavilta peritään myös riuttavero. Meillä oli mahdollisuus lähteä Isolle valliriutalle kaksi kertaa. Tästä voit käydä katsomassa, mitä muita aktiviteetteja meillä oli. 

Vaikka Iso valliriutta ei suoraan vastannut odotuksia, molemmat reissut sinne olivat upeita. Matkalla näimme valaita, snorklaamassa paljon erilaisia kaloja, jättisimpukoita ja erilasia koralleja. Molemmat saaret olivat paratiisisaaria ja tosi nättejä.  Ehdottomasti jos Austraaliassa käy niin samalla kannattaa käydä kurkkaamassa miltä merenalainen elämä näyttää. 

Muistathan nämä kun vierailet koralliriutoilla:
- Älä tallo koralleja
- Älä myöskään töki, koske tai irrota koralleja
- Jätäthän kalat, kilpikonnat ja muut eliöt rauhaan. Ethän sinäkään haluaisi, että joku tökkii sinua kesken ruokailun
- Muistathan ettei kilpikonnalla saa ratsastaa
- Älä kerää simpukoita, korallinpaloja, kaloja tms. matkamuistoiksi
- Viethän roskat roskiin, ei mereen


Videomateriaalia Isolta valliriutalta. Kyseessä on mun ensimmäinen video, minkä tein jo parisen viikkoa sitten, mutta en ole ehtinyt linkkiä jakaa vielä teille. Kommentoikaa mitä tykkäsitte, ja jos haluutte lisää videoita niin peukut pystyyn. Jos video ei jostain syystä näy, pääset siihen tästä linkistä. 

Jenna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)