sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

VIELÄ VIIMEISET VINKIT KIELIMATKALLE

*Postaus on toteutettu yhteistyössä EF Education Firstin kanssa 

Heipsun,
ihanaa vihdoin se pitkään odotettu hetki tapahtuu ja matkapäivälaskurissa pyörähtää lukemaksi pyöreä nolla. Todellakin jäljellä on enää 0 päivää matkaan. Ensimmäiset kesän 2016 kielimatkalaiset lähtivät jo viikko sitten maailmalle ja pikkuhiljaa kaikki muutkin pääsevät matkaan. Ne jotka eivät vielä ole maailmalle lähteneet, ajattelin teille jakaa viime hetken vinkkejä. Jos sulle tulee jokin muu juttu vielä mieleen niin lisää se ihmeessä listaan! 

1. Tee kielitasotesti!! Testi ilmestyy my ef:ään noin kaksi kuukautta ennen matkaa (eli kaikille olisi tämän pitänyt jo ilmestyä) ja se tulee olla tehtynä viimeistään 2 viikkoa ennen matkaa. Trust me, sä et halua matkalla ensimmäisenä päivän uhrata hetkeäkään jonkun testin tekemiseen, kun kaikki muut tekevät jotain muuta sillä aikaa ja tutustuvat toisinsa. 

2. Pakkaa ajoissa. Oon varmasti maailman huonoin ihminen sanomaan näin, mutta oikeesti se helpottaa tosi paljon kun mietit etukäteen ja mitä haluat ottaa mukaan. Nimimerkillä: vikan illan pakkaaja, joka juoksee hulluna ympäri taloa paniikissa, kun ei löydä mitää. Pakkauslista löytyy täältä


3. Nyt kun olet ajoissa aloittanut pakkaamaan ja huomaat että jotain puuttuu, ehdit vielä kipaista kauppaan ostamaan sen. Tai kun huomaat lempipaitasi olevan likaisena, sen ehtii vielä pestä ennen lähtöä. 

4. Tarkista myös että passisi on voimassa. Esimerkiksi USA ja Australia vaativat, että passi on vielä 6 kuukautta matkan jälkeen voimassa. Samalla tarkista myös, että matkalaukku toimii, eikä ole rikki ja osaat käyttää sen lukkoa. 

5. Aloita matkapäiväkirja, jos et ole vielä sitä tehnyt. Vinkkejä matkapäiväkirjan askarteluun löytyy mun aikaisemmasta postauksesta, jonka löydät täältä. Kielimatkalla tapahtuu niin paljon, ettet millään muista mitä on tehty minä päivänä. Jälkikäteen sieltä on myös kiva lueskella fiiliksiä. Matkapäiväkirjaan ei todellakaan tarvitse kirjoittaa joka kerta romaania (kröhöm, en ainakaan tunnusta tehneeni näin), mutta lyhytkin teksti auttaa muistamaan jälkikäteen tapahtumia ja fiiliksiä. Ja jos ei muuta, niin ainakin se säilyy ja voit joskus kiikkustuolissa muistella lasten kanssa menneitä, kun olit vielä young, wild and free. 


6. Jos menet isäntäperheeseen, ota heihin yhteyttä ja yritä tutustua heihin jo ennen matkaa. Osta perheelle myös tuliaisia (ei tietenkään pakko, mutta on kiva viedä jotain  esim. suomalaista perheelle, joka majoittaa sinut kotiinsa useammaksi viikoksi). Vinkkejä tuliaisiin löydät täältä. Muita vinkkejä isäntäperheeseen matkaavalle löydät tästä ja tästä

7. Yritä myös tutustua muihin kurssilaisiin. Näin sun ei tarvitse jännittää ekana päivänä niin paljoa, kun kentällä on vastassa tuttuja naamoja. Monille kursseille on perustettu mm. whatsapp ja facebook-ryhmiä.

8. Tustu kohdemaahasi ja asuinalueesesi. Ennen lähtöä on kiva saada edes jonkin sortin käsitys minne sitä on matkaamssa. Tutustu myös paikalliseen kulttuuriin ja tapoihin ja vältyt pahimmalta kulttuurishokilta. 

9. Vaihda rahaa ajoissa. Kaikissa pankeissa oli varattuna kaikkia harvinaisimpia valuuttoja (ainakaan suuria määriä), joten niitä voidaan joutua tilaamaan. Kannattaa myös pitää silmällä valuuttakursseja ja yrittää vaihtaa rahaa, silloin kun se on itselleen edullisinta. 


10. Kaiva jostain se hymy ja positiivinen asenne. Ajattele sä olet lähdössä toteuttamaan unelmaasi. Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin ryhmässä on joku, joka valittaa ja murjottaa koko ajan. Se pilaa myös muiden fiiliksen (näitäkin on kurssilla välillä ollut). Positiiviseen ja avoimeen ihmiseen on kaikenlisäksi paljon helpompi ja kivempi tutustua. 

11. Niin ja unohda se koulussa vedetty rooli. Kukaan ei tunne sua ennen matkaa, joten voit olla juuri se oma itsesi. Ja jos se lohduttaa, niin suurinta osaa kurssilaisista et tule enää koskaan näkemään (vaikka kuinka surulliselta se kuulostaa). Joten ota kaikki ilo irti, muista YOLO! Mutta älä kuitenkaan rikosääntöjä ja tule heitetyksi ulos kurssilta. 

Täältä löydät vielä mun viime vuotisen to do-listan ennen matkaa. Mitkä fiilikset teillä on ja monta päivää matkaan? :)

Jenna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)